Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Dit speciale t-shirt bestaat uit twee onderdelen: het basismateriaal, dat overal tegen je huid zit, en het speciale zweet blokkerende materiaal. Dat laatste zit in de oksel ingenaaid tussen twee lagen basismateriaal. Voor de nieuwsgierige kijkers, heb ik hier een foto van een open geknipt okselstuk:

 

Het zweet blokkerende materiaal bestaat grotendeels uit bamboeviscose. Het dunne laagje voelt heel stevig aan - je voelt dat daar niets doorheen kan.

Het basismateriaal bestaat grotendeels uit de Modal stof van de beroemde Oostenrijkse firma Lenzing©. De modal stof wordt uit beukenhout gewonnen en verwerkt tot de uiteindelijke vorm cellulose. De modal stof is naast zijn goede ademende functie ook heerlijk zacht. Men zegt vaak dat modal het beste heeft van katoen en zijde. Het basismateriaal bevat verder een klein deel spandex, waardoor het t-shirt zijn stretch eigenschappen krijgt.


Verbeteringen aan de stof

Tijdens de afgelopen jaren hebben verschillende mensen feedback gedeeld over dit shirt. Er zijn drie vragen die regelmatig voorkwamen:

1.       Hoe komt het dat de stof redelijk snel gaat pluizen?

2.       In de zomer is het shirt wat warm. Kun je daar iets aan doen?

3.       Kan het shirt ook zweetgeur wegnemen?

Tijdens ons jaarlijkse bezoek aan de fabriek in China hebben we samen met de textielexpert een oplossing gevonden voor deze drie vragen. Voordat we daar komen, eerst even iets over de oorzaken.

De expert wist ons te vertellen dat pluizen sneller ontstaan bij stoffen met korte vezels. In ons geval is de modal stof juist een stof met korte vezels.  Katoen heeft juist wat langere vezels en pluist daarom niet snel.

De expert kwam na diverse overwegingen met het briljante voorstel om deze twee problemen in één keer op te lossen. Hoe? Door het in elkaar weven van een mix van modal en katoen. Deze nieuwe stoffenmix – ook een primeur voor de fabrikant – heeft enerzijds langere vezels waardoor het pluizen minder snel voorkomt, en kan anderzijds wat dunner uitgevoerd worden. Daarmee zal het shirt in de zomer een stuk koeler aanvoelen.

Tenslotte hebben we diverse mogelijkheden besproken om de zweetgeur te neutraliseren. De 'zweetgeur' wordt veroorzaakt doordat bacteriën, vet en andere stoffen uit de huid talg en zweet omzetten in stinkende componenten. Als dat tegengegaan moet worden, dan moeten de bacteriën dus gedood worden. In de textiel industrie zijn verschillende methoden om dat te doen. Wij gaan een zilverbehandeling toepassen in het okselstuk. De stof krijgt daardoor elementen die strijden tegen de bacteriën en zo wordt de zweetgeur verminderd.

We zijn altijd nieuwsgierig naar uw suggesties. We houden van continu verbeteren en er zijn veel mogelijkheden op dit vlak. Er moet wel een juiste balans gezocht worden tussen de functie en de extra kosten ervan, maar we hopen dat we die op dit moment goed hebben gekozen. U kunt ons mailen op edwin@confidenceforall.com