Hoe krijg je gele zweetvlekken uit witte kleding

Hoe krijg je gele zweetvlekken uit witte kleding

Je kent het vast wel: je trekt een favoriet wit kledingstuk aan en ontdekt onaangename gele zweetvlekken. Gelukkig zijn er praktische oplossingen om deze zweetvlekken uit je witte kleding te verwijderen. In dit artikel delen we effectieve methoden en huishoudelijke tips om je geliefde kledingstukken te redden van de gevolgen van een actief leven.

Hoe ontstaan ze?

Gele zweetvlekken in witte kleding worden meestal veroorzaakt door de combinatie van zweet en deodorant of antitranspirant. Het zweet en de bacteriën op je huid reageren op de chemicaliën die in deodorant of antitranspirant zitten. Dit zorgt voor hardnekkige gele vlekken in jouw witte t-shirt, voornamelijk op plekken waar zweet ophoopt, zoals onder je oksels. Die gele vlekken ontstaan ook door een ophoping van zweet- en huidoliën die in de stof gaan zitten. Na een tijd slaat dit geel uit.

10 Tips om gele zweetvlekken uit witte kleding te verwijderen

Je hebt een paar maanden geleden een wit shirt gekocht en de eerste gele vlek is alweer zichtbaar. Zonde van je geld, maar ook voor het milieu. Geen zorgen, wij helpen je met een aantal ‘Oma weet raad tips' zodat jij weer stralend witte kleding kan dragen.

1. Snelle actie is cruciaal

Het is superbelangrijk om snel actie te ondernemen als je zweetvlekken uit witte kleding wilt halen. Zodra je de gele vlekken ziet, spoel je het shirt zo snel mogelijk af met koud water, zodat het zweet en de deodorant niet verder in het shirt doordringen. We snappen dat jouw eerste reactie zal zijn om te wrijven, maar doe dit juist niet! Hiermee zorg je ervoor dat het zweet zich nog verder verspreidt. Het beste is om voorzichtig te deppen met een schone doek, zodat je overtollig vocht weghaalt. Vervolgens kun je een van de onderstaande middelen toepassen.

2. Baking soda

Baking soda is een wondermiddel dat je kan gebruiken als veelzijdig schoonmaakmiddel. Het komt dan ook van pas om zweetvlekken uit witte kleding te krijgen. Je maakt een sopje met water en baking soda. Vervolgens wrijf (ja, hier mag je wel wrijven) je de pasta op de gele vlekken. Laat dit ongeveer een uur goed intrekken. Daarna stop je de kleding in de wasmachine en de gele vlekken zijn verdwenen!

3. Glansspoelmiddel

Een ander middeltje dat ervoor zorgt dat jouw kledingstuk weer stralend wit wordt is glansspoelmiddel. Smeer de gele plekken in met glansspoelmiddel en ook hier laat je het een uur intrekken. Doe het vervolgens in de wasmachine. De gele vlekken zullen sterk verminderd of wellicht volledig verdwenen zijn. Glansspoelmiddel heeft een blekend effect, dus gebruik het alleen voor witte kleding en niet voor gekleurde kleding.

4. Witte azijn

Een natuurlijk alternatief is het gebruik van witte azijn als schoonmaakmiddel. Azijn werkt effectief als je zweetvlekken uit witte kleding wilt halen. De zure eigenschappen zorgen ervoor dat de gele vlekken verdwijnen. Maak een oplossing van half water en half azijn. Dep dit vervolgens op de gele vlekken en laat het ongeveer een kwartier intrekken. Spoel het kledingstuk uit en stop het daarna in de wasmachine.

5. Groene zeep

Groene zeep kan je op twee manieren toepassen om zweetvlekken uit je witte kleding te krijgen. Bij de eerste methode breng je de groene zeep direct aan op de gele vlekken en was je het vervolgens direct op een hoge temperatuur. Je kan ook een sopje maken van groene zeep met warm water om vervolgens het kledingstuk een aantal uren erin te weken. Deze zeep bestaat uit natuurlijke ingrediënten en is mild voor je kleding.

vlekken in de zon verwijderen

6. De zon

Onze meest duurzame tip is: maak gebruik van de zon! De zon heeft namelijk een blekende werking. Laat je witte was een middag drogen in de zon en alle vlekken zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

7. Bleek

Ook bleek helpt de gele zweetplekken te verwijderen. Gebruik dit middel echt alleen voor witte kleren. Zelfs bij een wit shirt met een opdruk is het niet verstandig bleek te gebruiken, want de opdruk zal vervagen of verkleuren. Pas dit ook niet te vaak toe op hetzelfde kledingstuk, want bleek beschadigt de vezels in je kleding. Pas ook op met de kleding die je zelf draagt op het moment van behandelen. Het morsen van een kleine druppel bleek zorgt al voor het ontstaan van vlekken die er niet meer uit gaan.

8. Citroen

Een ander natuurlijk middel is citroensap. Meng dit met eenzelfde hoeveelheid water en laat het een uur in de gele vlekken trekken. Het zure citroensap zorgt voor een blekende werking, waardoor de stof weer wit wordt. Ook hierbij geldt dat je dit alleen bij witte kledingstukken mag toepassen en niet bij gekleurde.

9. Vlekverwijderaars

Natuurlijk zijn er ook vlekkenverwijderaars van bekende merken. Lees hierbij goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking hoe je het middel het beste kan toepassen. Er zijn zelfs speciale vlekkenverwijderaars op de markt die zich specifiek richten op het verwijderen van zweetvlekken. Onze voorkeur gaat evenwel uit naar natuurlijke middelen en methoden, zodat we onze aarde zo min mogelijk belasten.

10. Heet wassen

Sommige wasmiddelen beloven je kleding weer stralend wit te maken. Echter werken deze pas als je ze wast boven de 75 graden. Je moet dus wassen op hoge temperatuur als je vlekken eruit wil krijgen. Let wel goed op het waslabel of het kledingstuk hier ook geschikt voor is.

Bonustips om zweetvlekken te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Zweetvlekken zijn vervelend en zonde van je mooie kleding. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe je zweetvlekken kan voorkomen, zoals het dragen van de juiste, luchtige en lichte kleding.

Ook het gebruik van anti zweet shirts helpt. Deze kleding is speciaal ontworpen om vocht te absorberen en geurtjes te verminderen. Bij een anti zweet shirt wordt het zweet geabsorbeerd door een speciaal pad gemaakt van bamboe viscose. Dit zorgt ervoor dat het zweet niet in jouw shirt trekt, waardoor er geen gele zweetplekken ontstaan.

anti zweet shirt heren anti zweet shirt dames

Stralende kleding, zonder zweetzorgen

Gele zweetvlekken zijn niet fijn, maar er zijn genoeg opties die ervoor te zorgen dat jij weer stralend witte kleren kan dragen. Maar het beste blijft natuurlijk om de gele vlekken te voorkomen. Draag anti zweetshirts als je vol zelfvertrouwen de dag wil doorkomen. Het voorkomt nare geurtjes en gele vlekken. Je bespaart jezelf hiermee een hoop gedoe.

0 commentaires

Laissez un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés