Even serieus: een detox voor je oksels: WHY??

Even serieus: een detox voor je oksels: WHY??

Detoxen kennen we wel: een sapjeskuur voor je darmen en nieren of een digital detox om je stress niveau te verlagen. Het is goed om je systeem af en toe even wakker te schudden door juist iets niet te doen. Dat geldt ook voor oksels. Als je jarenlang deodorant gebruikt blijven er behoorlijk wat chemische ingrediënten zitten die op de duur schadelijk kunnen zijn. Daarnaast zijn er soms deodoranten die met een crème werken die in de poriën gaat zitten en ervoor zorgt dat de boel blokkeert. Dit zorgt ervoor dat er meer slechte bacteriën op je oksel zitten waardoor de zweetgeur sterker wordt. Het helpt dan om een tijdje geen deodorant op te doen en anti-zweet shirt te dragen dat zweetplekken voorkomt. Een ander idee is om een masker aan te brengen om je oksels van afval- en gifstoffen te reinigen.

Een klei masker kan bacteriën en schimmels onder je oksels doden

Wellicht heb je weleens een kleimasker op je gezicht gedaan. Sommige maskers worden hard waardoor poriën extra open gaan staan, maar ook bij maskers die niet hard worden blijkt dat klei bacteriën en schimmels doodt. En daarnaast zal overtollige olie en talg ook opgenomen worden.

“We brengen heel wat artificiële, chemische ingrediënten aan onder onze oksels. Denk bijvoorbeeld aan deodorant die je misschien wel dagelijks gebruikt. Die chemicaliën kunnen weken of soms zelfs maanden aanwezig blijven op onze huid. Dus een detox is een goed idee voor je oksels”, zegt onderzoeker Dhr Callewaert. Al jarenlang onderzoekt hij waarom mensen transpireren en test hij verschillende werkingen tegen zweetgeur. Zijn bijnaam is ‘Dokter Oksel’.

Een oksel detox zorgt voor een gezonde balans van je pH waarde

Op Tiktok is de okseldetox heel populair. De hashtag #armpitdetox heeft al miljoenen views. Je vindt daar okselmaskers van verschillende samenstellingen. In principe is een willekeurig kleimasker voldoende maar je kunt ook zelf een masker maken met bijvoorbeeld klei en ciderazijn of citroensap. Citroensap en cider azijn brengen de pH-waarde van je oksel naar beneden. Een neutrale pH waarde is een zuurtegraad die rond het getal 7 ligt. Alles was daaronder zit is zuur en alles wat daarboven zit is basisch. Met voeding of supplementen kun je je pH-waarde beïnvloeden. De natuurlijk waarde van onze huid is 5. Deodorant heeft al snel een pH waarde van 10 of hoger en zorgt ervoor dat de bacteriën onder je oksel uit balans raken. Citroensap of ciderazijn doet het tegenoverstelde en zorgt ervoor dat de zuurtegraad weer in balans komt. Daarnaast is het heel effectief tegen zweetgeur.

Ook een masker voor je oksel proberen?

Wil je ook een okselmasker proberen? Doe dan een beetje van het masker op je oksel en wacht 1-2 dagen om te kijken of geen allergische reactie krijgt. Daarna kun je het bijvoorbeeld wekelijks doen voor ongeveer 15 minuten. Je wast het makkelijk af met warm water.

Ingrediënten voor je okselmasker:

  • 1 eetlepel klei (je kunt eventueel een kant en klaar modder of kleimasker kopen bij de drogist)
  • 1 theelepel appelciderazijn of citroensap

Werkwijze voor je reinigende okselmasker:

  1. Meng de ingrediënten in een bakje. Gebruik geen metaal maar een houten lepel.
  2. Smeer een laagje op je droge oksel en laat het ongeveer 15 minuten inwerken.
  3. Haal het masker weg onder de douche om met een nat doekje.

Sandra van Beek 10 maart 2023