Wat te doen tegen zweetoksels

Wat te doen tegen zweetoksels

Zweten doen we allemaal. De een wat meer dan de ander. Voor sommigen kan overmatig zweten echt hinderlijk zijn. Of het nu komt door stress, een warme dag of actief bezig te zijn, zweet onder je oksels kan voor ongemakkelijke situaties zorgen en je zelfvertrouwen op een negatieve manier beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om die zweetplekken en -geuren tegen te gaan. In dit artikel geven we je tien praktische tips tegen zweetoksels. Laten we samen ervoor zorgen dat jij vol zelfvertrouwen de dag door komt.

Waarom zweten we onder de oksels

Zweten is heel normaal. Sterker nog, het is noodzakelijk voor ons lichaam om af te koelen en om afvalstoffen kwijt te raken. We bezitten allemaal twee tot vier miljoen zweetklieren in ons lichaam. Er zijn twee varianten: de eccriene en apocriene zweetklieren. De eccriene klieren zorgen ervoor dat ons lichaam afkoelt bij hitte en inspanning, terwijl de apocriene zweetklieren zich ontwikkelen in de puberteit en verantwoordelijk zijn voor die onprettige zweetgeur bij pubers. Wanneer bacteriën in aanraking komen met zweet, ontstaan er ook vervelende zweetgeuren. Sommige mensen hebben veel last van structureel overmatig zweten, wat hyperhidrosis genoemd wordt.

10 Tips tegen zweetoksels

Heb jij last van zweetplekken en - geuren? Hier geven we je 10 tips over wat te doen tegen zweetoksels.

1. Kies de juiste kleding

Je kledingkeuze heeft veel invloed op de mate waarop je zweet. Vermijd synthetische stoffen en kies voor luchtige kleding van ademende materialen zoals katoen. Deze voeren het vocht af en laten lucht door. Vermijd strakke kleding omdat deze de natuurlijke luchtstroom belemmert en zweet juist verergert. Als je veel last hebt van overmatig transpireren, is het slim om anti-zweetkleding te dragen. Deze kleding is speciaal ontworpen om vocht te absorberen en geurtjes te verminderen. 

tips tegen zweten  anti-zweetkleding-helpt

2. Houd je oksels schoon

Goede hygiëne is belangrijk om bacteriën onder controle te houden en een nare zweetgeur te voorkomen. Was je oksels iedere dag met een milde, antibacteriële zeep en water. Het regelmatig scheren van je oksels helpt ook. Dit voorkomt dat bacteriën blijven hangen en zweet zich ophoopt. Als je dit goed doet, krijgen geuren minder kans zich te ontwikkelen.

3. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Dit is een tip die niet iedereen weet. De zweetproductie gaat omhoog bij het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Denk daarbij aan drankjes zoals koffie, thee en energiedrankjes, maar ook aan het gebruik van sterk gekruide voeding zoals knoflook, ui en pittige curry. Deze drankjes en sterk gekruide gerechten activeren het zenuwstelsel en stimuleren de zweetklieren, wat leidt tot een toename van de hoeveelheid zweet. Het is slim om deze voedingsmiddelen te beperken of eventueel te vermijden. Als je last hebt van zweetoksels, is het verstandig om voedingsmiddelen te kiezen die veel water bevatten zoals komkommer, watermeloen en sla. Hiermee hydrateer je het lichaam en houd je de lichaamstemperatuur onder controle. Ieder lichaam reageert anders. Kijk dus wat voor jou het beste werkt.

4. Draag lichte kleuren

Tijdens warme dagen raden we je aan om voor lichte kleuren, zoals wit of pastelkleuren, te gaan. Donkere kleuren absorberen de wamte van de zon meer, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt en je meer gaat zweten. Lichte kleuren zijn bovendien minder gevoelig voor zichtbare zweetvlekken. Wel zo fijn toch? Wil je helemaal geen zichtbare zweetplekken, dan kun je het beste gaan voor een anti-zweet shirt. Dan voel je je helemaal zelfverzekerd.

5. Trek iedere dag schone kleding aan

We hebben het al eerder gehad over ophoping van bacteriën en zweet. Dit gebeurt als je okselhaar laat zitten, maar ook als je gedragen kleding opnieuw aan doet. Het aandoen van gebruikte kleren zorgt voor een snellere en sterkere zweetgeur. Wil jij je comfortabel voelen, dan raden we je aan iedere dag schone kleding aan te trekken.

6. Gebruik een anti-transpirant onder de oksel

Het gebruik van een anti-transpirant helpt echt om minder te zweten. Het blokkeert de zweetklieren, waardoor je minder zweet onder je oksels en dus ook minder last hebt van zweetplekken en -geuren. Dit wil trouwens niet zeggen dat je minder zweet. De anti-transpirant zorgt ervoor dat je minder overmatig transpireert onder je oksels, maar het zweet moet wel je lichaam uit zodat het afvalstoffen kan afvoeren en het lichaam kan helpen af te koelen. Het zweet zal op een andere plek het lichaam verlaten. Wil je dat je anti-transpirant of deodorant beter zijn werk doet? Scheer dan ook je oksels. Zo kan het beter aan de huid hechten en effectiever zijn. Daarnaast kan okselhaar zoals eerder gezegd bacteriën vasthouden en geuren absorberen.

7. Ontspan en voorkom stress

Herken je het? Je bent al behoorlijk zenuwachtig voor je examens of een sollicitatiegesprek en dan komen daar ook nog de zorgen van zweetplekken bij. Dat komt omdat stress en spanning de zweetklieren activeren. Je kunt wat tegen zweetoksels doen door ervoor te zorgen dat jij over het algemeen minder stress ervaart. Probeer eens yoga, mediteren, mindfulness of ademhalingsoefenen om te zien of dat voor jou werkt. Lichaamsbeweging heeft ook een positief effect op stress. Zorg bovendien voor genoeg slaap, zodat je beter om kunt gaan met stressvolle situaties.

8. Gebruik vochtabsorberende talkpoeder

Talkpoeder is een goede optie dat helpt tegen overactieve zweetklieren. Talkpoeder absorbeert vocht en zorgt voor minder wrijving onder de oksel. Zo behoud je langer een fris gevoel gedurende de dag.

9. Drink voldoende water

Het drinken van voldoende water helpt je te hydrateren, maar ook om je lichaamstemperatuur te reguleren. Wanneer je lichaam goed gehydrateerd is, kan het beter omgaan met warmte en zweet je minder.

10. Raadpleeg een arts

Als al deze tips niet het gewenste effect hebben, dan raden wij aan om een professional in te schakelen. Een huisarts of dermatoloog helpt je om de oorzaak achter het overmatig zweten te achterhalen. Afhankelijk van de uitkomst zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals medicatie, iontoforese of botox behandeling. Het is vooral belangrijk dat je naar een professional gaat als het overmatig zweten gepaard gaat met koorts, gewichtsverlies en andere veranderingen in je lichaam. De arts kan de juiste diagnose stellen en een geschikt behandelplan voorstellen.

zweet oksels door hormonale veranderingen

Wat helpt niet?

We hebben je tien tips gegeven die je kan toepassen om zweetoksels tegen te gaan, maar er zijn ook een aantal dingen die je juist niet moet doen.

Overmatig wassen van zweetoksels

Frisse oksels vinden we allemaal fijn. Misschien ben jij wel iemand die jouw oksels meerdere keren per dag wast. Als jij dit te vaak doet is er de mogelijkheid dat je het probleem juist erger maakt. Overmatig wassen leidt tot uitdroging van je huid en het verstoren van de natuurlijke bacteriële balans. Dit leidt op zijn beurt tot overmatig zweten en vervelende geurtjes. Sterke zeep kan de huid irriteren en overgevoelig maken. Ons advies is daarom regelmatig wassen met een milde zeep, maar niet overdreven vaak.

Weinig drinken

Sommige mensen gaan minder water drinken in de hoop dat het overmatig zweten minder wordt. Dit heeft echter het tegenovergestelde effect. Als je niet genoeg drinkt, droogt je lichaam uit en ga je juist meer zweten. Het is belangrijk om genoeg water te blijven drinken en te zorgen dat je een stabiele lichaamstemperatuur behoudt.

Overmatig gebruik van parfum of geurende lotions

We snappen dat het verleidelijk is om parfum te gebruiken om de zweetgeur te maskeren. Maar ook dit werkt averechts. Het klopt wel dat de zweetgeur tijdelijk weg is, maar het probleem is daarmee niet opgelost. Daarnaast kunnen parfums en lotions de huid gaan irriteren, waardoor de situatie alleen maar verergert. Zorg liever voor goede hygiëne.

Fysieke inspanning voorkomen

Sommige mensen denken dat het een goed idee is om fysieke inspanning te vermijden. Maar hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Regelmatig fysieke inspanning zorgt er juist voor dat je lichaamstemperatuur beter gereguleerd wordt, waardoor je minder zweet. Het is dus belangrijk om een gebalanceerde levensstijl na te streven.

Omarm een frisse jij

Overmatig zweten kan jouw zelfvertrouwen flink beschadigen. Het is een uitdaging om dit tegen te gaan. Kijk welke tips voor jou werken en vermijd overmatig wassen, drink voldoende water en blijf bewegen. Probeer ook onze anti-zweet shirts die jou comfort bieden gedurende de dag en ervaar zelf hoe fris je blijft door deze shirts te dragen.