Houdt grip op hyperidrosis of overmatig zweten

Houdt grip op hyperidrosis of overmatig zweten

Hyperidrosis - overmatig zweten - is een medische aandoening waar een kleine groep mensen mee te maken heeft. De helft van die groep heeft voornamelijk last van heel veel zweten onder de oksels. Anderen hebben bijvoorbeeld last van zweethanden of zweet op het voorhoofd. Voor de groep met de zweetoksels is een anti zweet shirt een verlichting.

Als je last hebt van hyperhidrose, zijn hier tips  die kunnen helpen:

1. Raadpleeg een arts
Het eerste wat je moet doen als je vermoedt dat je hyperhidrose hebt, is een afspraak maken met een huisarts of dermatoloog. Deze professionals kunnen de ernst van je aandoening beoordelen en je de juiste behandelingsopties voorstellen. Soms kan hyperhidrose een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, dus het is belangrijk om een professionele diagnose te krijgen.

2. Deodorant gebruiken
Een van de meest voorkomende en effectieve behandelingen voor hyperhidrose is het gebruik van sterke deodorant die aluminiumzouten bevatten. Deze producten blokkeren de zweetklieren tijdelijk en verminderen daardoor de overmatige zweetproductie. Je kunt normale deo proberen, maar in sommige gevallen kan een arts ook een recept voor een sterker deodorant voorschrijven.

3. Draag een anti zweet shirt

Met het anti zweet shirt van ConfidenceForAll wordt het okselzweet geblokkeerd. Het ingenaaide stoflaagje in de oksels voorkomt dat het zweet doorlekt. Wat is de meest gehoorde reactie van mensen die het zijn gaan dragen? "Had ik dat meer eerder geweten!"

4. Overleg eerst met een medische professional voordat je een behandeling voor hyperhidrose kiest, omdat de aanpak afhankelijk is van de individuele situatie en de ernst van de aandoening. Een arts kan je helpen bij het nemen van de juiste beslissingen voor jouw specifieke behoeften. Enkele van deze opties zijn:
- Botox-injecties: Botox kan worden gebruikt om de zweetklieren tijdelijk te blokkeren en kan effectief zijn voor het verminderen van overmatig zweten, vooral in de oksels.
- Iontoforese: Dit is een behandeling waarbij elektrische stroom wordt gebruikt om de zweetklieren te beïnvloeden en te verminderen.
- Chirurgie (sympathectomie): In ernstige gevallen kan een operatie worden overwogen om de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor zweten te onderbreken. Deze optie wordt meestal alleen overwogen als andere behandelingen niet werken.

Lees hier meer tips over wat je kan doen tegen zweetoksels.